Meerjarenperspectief vastgoed (MPV 2019)
Met het Meerjaren Perspectief Vastgoed (BBV1091427) 'Verder bouwen aan onze maatschappelijke voorzieningen' is een stap gezet naar het integraal en meerjarig sturen op de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Op hoofdlijn zijn kaders nog actueel, maar deze worden in 2024 herijkt en waar nodig aangepast aan actueel beleid.
Uitgangspunten
In het MPV staat beschreven welk vastgoed we bezitten of aanhuren. Er wordt aansluiting gezocht met de (toekomstig) beleidsopgaven en ingegaan op ambities, relevante ontwikkelingen en optimalisatiekansen. Benoemde uitgangspunten zijn:
• Vastgoed ten dienste van Capelle;
• Financieel gezond vastgoed;
• Toekomstbestendig vastgoed;
• Goed georganiseerd vastgoed.
Optimalisatie gemeentelijke vastgoedportefeuille
Vanuit deze uitgangspunten wordt ingegaan op optimalisatie van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Ingrepen in de portefeuille kunnen diverse aanleidingen hebben. De optimalisatie kan worden ingegeven vanuit gebiedsontwikkeling juist vanuit het vastgoed, bijvoorbeeld bij onderwijs- of sportvoorzieningen. Tot slot wordt nog ingegaan op Verduurzaming en Synergievoordeel via Samenwerking binnen de vastgoedportefeuille.
Stand van zaken optimalisatiekansen
1) Optimalisatie via gebiedsontwikkelingen
Samen met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) partijen wordt er gewerkt aan en in onze stad. De vastgoedportefeuille haakt waar mogelijk aan op de opgaven voor de stad. Onze maatschappelijke voorzieningen maken onderdeel uit van deze gebiedsontwikkelingen.
Meeuwensingel
De definitiefase krijgt voor Meeuwensingel verder vorm. Beoogde nieuwbouw omvat een kindcentrum met drie scholen, een gymzaal en maatschappelijke voorzieningen gericht op kinderen. De architectenselectie heeft plaatsgevonden en is gegund. Eind 2023 wordt gestart met het definitief ontwerp en wordt Reigerlaan 66 gesloopt.
Florabuurt
De opzet en samenwerking van het kindcentrum Noordblok Florabuurt krijgt ook verder vorm. De beoogde nieuwbouw omvat twee scholen, een gymzaal in combinatie met buitenruimte en voorzieningen gericht op kinderen. De bestemmingsplanprocedure is inmiddels opgestart voor het gehele middengebied Florabuurt Zuid blok, midden blok en noord blok. Daarnaast is de architectenselectie en adviseurs in voorbereiding voor uitwerking tot omgeving vergunning en waarmee wij vervolgens in 2024 de aannemer selectie kunnen opstarten voor de realisatie.
Leegstandsbeheer strategische panden
Wij beheren tijdelijk diverse panden die onderdeel uitmaken van een gebiedsontwikkeling. Dit betreft momenteel nog 12 strategische percelen/panden aan de Hoofdweg, Kanaalweg en rondom Meeuwensingel.
Huidig leegstandsbeheer met verwacht stopjaar (sloop) uiterlijk in 2024:
• Bedrijfsloodsen en woning: Hoofdweg 7, 7a, 7b
• Voormalige Sport- en gymzaal: Meeuwensingel 107, 109
• Voormalige Onderwijshuisvesting: Roerdomplaan 86, 88
• Voormalig Huis van de Wijk: Reigerlaan 66 (planning eind 2023).
Leegstandsbeheer met stopjaar (sloop) na 2024:
• Winkelpand en woningen: Kanaalweg 55, 57, 59, 59a.
2) Optimalisatie onderwijs- en sportvoorzieningen
Via het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (hierna: SHO) worden trends en ontwikkelingen in het onderwijs in beeld gebracht en vertaalt naar benodigde investeringen in onderwijshuisvesting. De basis wordt gevormd door de verwachte ontwikkeling van het aantal leerlingen. Afhankelijk hiervan kunnen overschotten of tekorten ontstaan in de capaciteit van onderwijs en binnensport accommodaties. Deze laatste worden in de nota 'Benutting en behoeftebepaling binnensportaccommodaties' benoemd. Ontwikkelingen kunnen tot verschuivingen in vastgoedportefeuille leiden. De afgelopen jaren is al uitvoering gegeven aan diverse projecten en verschuivingen. Voor onderwijs en sport blijven de komende jaren de ontwikkelingen in Meeuwensingel en Florabuurt relevant.
Tijdelijke onderwijshuisvesting Lijstersingel
De vrijkomende tijdelijke voorziening gelegen aan de Lijstersingel 22 en 22a zijn in gebruik genomen door de basisscholen 'De Klim-op' en 'De Horizon' en blijven als onderwijshuisvesting in gebruik in 2024. Ook het Huis van de Wijk, vanuit de Reigerlaan, is tijdelijk aan de Lijstersingel gehuisvest.
MFC Fascinatio, Educatusstraat 10
Er is besloten tot overdracht van het eigendom van het onderwijsgedeelte van het MFC Fascinatio en aanpassen van de klimaatinstallatie van dit gebouw.
De schoolbesturen (BLICK en RvKO) zijn hiervan op de hoogte. Uitwerking van dit besluit moet nog plaatsvinden. Hierbij worden aandachts- en knelpunten van de schoolbesturen meegenomen en afgestemd met alle betrokken partijen.
Nieuwbouw sporthal Schenkel
In maart 2023 (BBV 1085783 maart 2023) is besloten het scenario ‘Sport en ontmoeting, met commercieel’ voor realisatie van een nieuwe sporthal op huidige locatie, dan wel op het naastgelegen perceel, verder uit te werken. In het eerste kwartaal van 2024 presenteert het college de uitkomsten van dit onderzoek aan de Raad. De uitwerking omvat een technisch, bouwkundig en ruimtelijk Programma van Eisen, de contouren voor een nieuwe sporthal, een aanzet voor de toekomstige programmering en een investerings- & exploitatieoverzicht.
Nota Buitensportaccommodaties
Met de nota Buitensportaccommodaties worden nieuwe kaders aangedragen voor de huidig en toekomstig sportaccommodaties (opstallen en velden). Deze kaders moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit en capaciteit van de buitensportaccommodaties voor de toekomst op niveau blijven met heldere financiële afspraken. Mogelijk hieruit voorvloeiende financiële consequenties zullen worden meegenomen bij de Voorjaarsnota 2024.
3) Optimalisatie en ontwikkelingen bestaande vastgoedportefeuille
Naast het sturen in gebiedsontwikkelingen en de invulling van onze (wettelijke) taak op gebied van onderwijs en sport is onderzoek verricht naar ons overige vastgoed. Jaarlijks worden optimalisatiekansen verkend.
Mutaties in portefeuille
In onderstaande tabel staan verwachte mutaties in de portefeuille in het vastgoed voor het jaar 2024 en 2025. Het betreft bijvoorbeeld toevoegingen aan de portefeuille, onttrekkingen door sloop, verkoop of beëindiging huur.
Hoofdweg 7/7a/7b
De verkoop van de grond onder deze panden is in onderzoek. Vooruitlopend daarop worden panden gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt. Dit traject start met de benodigde onderzoeken Flora & Fauna, bodemgesteldheid en vervolgens het verdere sloop en sanering proces.
Urnenmuur
Het onderzoek voor het plaatsen van columbarium van twaalf nissen op een monumentale begraafplaats is in volle gang. De inwoners van Capelle vinden dit, gepeild via WOP, een goed idee. Samen met een architect wordt een ontwerp gemaakt voor een columbarium passend in de stijl van de begraafplaats. Subsidiemogelijkheden, van buiten gemeente, worden nog onderzocht. Het realiseren/plaatsen van het columbarium zal in 2024 plaatsvinden.
Toegankelijkheid gemeentelijk vastgoed
Vanuit de Lokale Inclusie Agenda, een verplichting vanuit de ratificatie van het VN-verdrag handicap, wordt gevraagd om de fysieke toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed te verbeteren. Dit VN-Verdrag heeft als doel dat de wereld beter toegankelijk is en inclusief voor iedereen. In 2023 wordt het onderzoek naar verbetermogelijkheden, onder andere via enkele pilots, afgerond. Afhankelijk van het budget kan er in 2024, na een voorstel in de VJN, verder worden gegaan met het verbeteren van de toegankelijk van ons maatschappelijk vastgoed volgens het VN-verdrag handicap.
Opvang Oekraïense ontheemden
Wij leveren sinds de inval van Rusland in Oekraïne een grote inspanning om Oekraïense ontheemden op een waardige manier op te vangen. Nadat zij in eerste instantie werden opgevangen in hotels, is sinds april 2022 een langdurige opvanglocatie in gebruik in Rivium. Aanvankelijk huisvestten we daar zo’n 100 Oekraïners ontheemden. Op dit moment verblijven er na de verbouwing ongeveer 250 Oekraïners. De kosten voor huisvesting en beheer op de locatie worden in beginsel volledig vergoed door het Rijk.
4) Verduurzamingskansen
In 2023 is het programma Duurzaamheid geactualiseerd. De benoemde actiepunten worden aankomende periode binnen het vastgoed(beleid) geïmplementeerd. Een belangrijk actiepunt is het opstellen van de Routekaart Verduurzaming Gemeentelijk vastgoed. Deze geeft inzicht of doelstellingen op gebied van CO2-reductie haalbaar zijn of bijstelling behoeven en wordt eind 2023 opgeleverd. In 2024 volgt hieruit een uitvoeringsplan voor de vastgoedportefeuille voor de aankomende jaren.
Er zijn meer actiepunten met duidelijk raakvlak met het gemeentelijk vastgoed. We inventariseren in 2024 hoe deze geïmplementeerd kunnen worden binnen het gemeentelijk vastgoed(beleid):
- Duurzaamheidsleidraad voor nieuwbouw, grote renovaties en transformaties
- Meer zonnepanelen op de daken krijgen
- Verduurzaming vastgoed sociale organisaties ondersteunen
- Groenblauwe klimaat adaptieve schoolpleinen de norm maken
- Actieplan Circulaire Economie uitvoeren
- Gemeente geeft het goede voorbeeld.
Afgelopen jaren zijn, waar mogelijk, al diverse verduurzamingsingrepen uitgevoerd of gepland. In 2024 gaan wij verder met het plaatsen van zonnepanelen en de uitvoering van verduurzamingsmaatregel waar al krediet voor beschikbaar is. Dit betref ongeveer 15 panden waar wij de verdere aanbesteding van oppakken.
5) Synergievoordeel via samenwerking
Verbonden partijen en professionele ketenpartners dragen steeds vaker hun steentje bij aan maatschappelijke doelstellingen. Zo werken scholen, maatschappelijke organisaties en kinderopvang samen in Integrale Kindcentra (IKC's) en kinderlabs en wordt openbare ruimte steeds vaker benut voor sport.
Het sturen op multifunctioneel gebruik en het creëren van voorwaarden daarvoor, het beter benutten van vastgoed in de markt en het optimaliseren van het gebruik van onze eigen accommodaties is een belangrijke opgave voor de komende periode. In dit kader onderzoeken wij hoe meer synergievoordeel kan worden behaald via samenwerking.
Bezuinigingen Vastgoed Taakstelling
Er wordt onderzocht of wij efficiënter kunnen omgaan met het vastgoed binnen de gemeente, bijvoorbeeld door ophogen tarieven verhuur, minder panden te huren of gezamenlijk gebruik te stimuleren. Panden die momenteel in onderzoek zijn of binnenkort worden onderzocht zijn:
Specifiek zijn eerder het Wijkcentrum Schollevaar (Maria Danneels erf 20) en het Werkplein (Fluiterlaan 429) benoemd. Beide onderzoeken zullen in 2024 afgerond worden. De verwachting is dat eventuele financiële voordelen pas in 2025 zichtbaar worden en niet in 2024. Als blijkt dat de beoogde bezuinigingen niet te realiseren zijn binnen benoemde panden kan breder naar de vastgoedportefeuille gekeken worden.
Schuif Maatschappelijk Vastgoed Schollevaar
In de wijk Schollevaar spelen diverse zaken die ons gemeentelijk vastgoed raken. Er wordt breder binnen wijk Schollevaar gekeken naar het gemeentelijk vastgoed en maatschappelijke voorzieningen. Hierover hebben met een aantal betrokken gebruikers de eerste gesprekken plaatsgevonden. Op basis hiervan onderzoeken wij welke mogelijkheden er binnen de wijk zijn. Toekomstperspectief is dat wij, in overeenstemming met planning, het huurcontract op Stationsplein 20 kunnen beëindigen en ons huidige vastgoed, ook benoemd bij bezuinigingen, efficiënter gaan benutten. Dit onderzoek krijgt in 2024 verder vorm.
Integratie Werkplein in gemeentehuis
Het traject tijdens de 1e helft van 2023 heeft nog niet geleid tot een overeenstemming over de nieuw beoogde indeling van het gemeentehuis. Er is meer tijd nodig om met Burgerzaken en Sociale Zaken tot overeenstemming te komen. Het traject wordt met minimaal een jaar verlengd, en loopt daarmee door in 2024. Er wordt met architect opnieuw gekeken naar de wensen en eisen en ook naar nieuwe ontwikkelingen binnen deze afdelingen.