Paragraaf Wet open overheid

Wet open overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet open overheid (Woo)

Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden, als opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Doel van de Woo is een transparante overheid. Actieve openbaarmaking van overheidsinformatie is uitgangspunt van de Woo. De gemeente heeft hier een algemene inspanningsverplichting (artikel 3.1) en een bijzondere verplichting tot openbaarmaking van zeventien categorieën van informatie (artikel 3.3). Deze actieve openbaarmaking dient plaats te vinden door middel van een digitale infrastructuur die door de minister van BZK in stand wordt gehouden. Doel daarvan is, alle informatie die bestuursorganen onder de Woo actief openbaar moeten maken, op één plek voor iedereen vindbaar en doorzoekbaar te maken.

Aanvankelijk werd hierbij uitgegaan van een oplossing waarbij alle informatie centraal zou worden opgeslagen. Inmiddels heeft de minister van BZK gekozen voor een eenvoudiger en sneller te realiseren oplossing: een verwijsindex (‘Woo-index’) met zoekfunctie. Wij gaan onze gemeente aansluiten op deze Woo-index. Informatie die valt onder de hierboven genoemde zeventien categorieën en die wij reeds publiceren – verordeningen, overige besluiten van algemene strekking (vb beleidsregels) en vergaderstukken en verslagen van de gemeenteraad en raadscommissies – zullen dan direct worden gekoppeld aan de Woo-index. De overige informatiecategorieën zullen we gefaseerd gaan publiceren, te beginnen met convenanten en Woo-verzoeken en de daarop genomen besluiten en verstrekte documenten, en deze na publicatie aansluiten op de Woo-index.

Naast de Woo is er de Wet Modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), die eisen stelt aan de digitalisering van de dienstverlening. Beide wetten hebben grote impact op de organisatie, de processen, dienstverlening en ICT-oplossingen. Het vereist kwaliteit van de digitalisering in het ontvangen, vastleggen, uitwisselen, publiceren en archiveren van toegankelijke informatie die ook voldoet aan de privacy eisen voor de hele organisatie.
De implementatie van beide wetten zijn onderdeel van het programma ‘Open en digitaal Capelle’, aangestuurd door een programmamanager en een integraal programma team (Juridische Zaken, Informatie, ICT en Dienstverlening). 


Beleidsprioriteiten 2024

•    Opstellen van schema’s en beschrijvingen van alle gemeentelijke werkprocessen om daarmee inzichtelijk te krijgen welke documenten worden geproduceerd en welke openbaar moeten worden gemaakt;
•    Implementeren van een procesorganisatie om de werkprocessen actueel te houden;
•    Borgen van de Woo in de organisatie met bijbehorende ICT-middelen / werken aan ‘openbaarheids-awareness’;
•    De gemeente aansluiten op de Woo-index;
•    Publiceren van de informatiecategorieën Woo-verzoeken (incl. de Woo-besluiten en de verstrekte documenten) en convenanten en vervolgens koppelen aan de Woo-index;
•    Het verder digitaliseren en verbeteren van de digitale dienstverlening met bijbehorende ICT-middelen;
•    Verder op orde brengen van de digitale informatiehuishouding.