Fiscaliteit (belastingen van de Belastingdienst)
De fiscaliteit is de afgelopen jaren binnen de publieke sector niet onopgemerkt gebleven. De fiscale functie is omvangrijker, dynamischer en complexer geworden. Meer specialistische kennis en expertise is nodig om alle fiscale aandachtspunten te monitoren en te beantwoorden. De fiscale werkzaamheden vinden plaats op strategisch, tactisch en operationeel niveau en zijn sterk gericht op “fiscale bewustwording”, “risicomanagement” , “inzichten en zekerheid vooraf” en “compliance”. Doordat de Belastingdienst steeds verder automatiseert worden de controles-methodieken steeds efficiënter en kunnen Gemeenten frequenter geconfronteerd met onjuistheden die kunnen leiden tot naheffingen en boeten. De afgelopen jaren is een traject ingezet om de fiscale functie binnen de Gemeente verder door te ontwikkelen. Hierin zijn kennisoverdracht, het versterken van het fiscaal bewustzijn en fiscaal risicomanagement essentiële onderdelen. Naast de doorlopende fiscaal inhoudelijke advisering heeft de Gemeente ook het voornemen een Tax Control Framework (TCF) vorm te gegeven in het kader van een betere sturing en beheersing van de fiscale functie. Dit jaar zullen daar de eerste contouren voor worden ontworpen. Met de Belastingdienst is op gezette momenten contact waarin proces, inhoud en voortgang wordt besproken en afgestemd. De relatie met de Belastingdienst is constructief waarin openheid en wederzijds respect en vertrouwen leidend zijn.
BUIG
De gemeente heeft in 2016 bezwaar gemaakt tegen het voorlopig vastgestelde BUIG-budget over 2017. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierop negatief beschikt in 2020. De gemeente heeft tegen het besluit beroep ingesteld. Op 8 maart 2023 is de uitspraak in het openbaar uitgesproken. De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard. De gemeente heeft hiertegen een (pro forma) hoger beroep ingesteld. In juli 2023 heeft de gemeente de aanvullende gronden van het hoger beroep ingediend. De praktijk leert dat zaken bij de CRvB pas na 2 jaar op zitting komen. Een (volledig) succesvol hoger beroep kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vangnetuitkering. Het netto bedrag bedraagt ca. 900.
Rechten participatie golfbaan
In 1985 is er een overeenkomst met Capelse Golfbaan gemaakt. Hierbij is voor 1 miljoen gulden aandelenbezit verkregen. Deze zijn in 1990 omgezet in participatiebewijzen. In de administratie is geen bezitting cq recht opgenomen voor het gemeentelijk belang in de Capelse Golfbaan. Herwaarderen van een actief is conform regelgeving niet toegestaan.
Garanties
Door de gemeente worden borgstellingen gegeven voor de betaling van rente en aflossing van bepaalde geldleningen. Deze betreffen leningen, aangegaan door woningbouwverenigingen, instellingen in de gezondheidszorg en overige ten behoeve van financiering van vaste activa. Per ultimo 2023 is de stand van deze gewaarborgde geldleningen 295.830.
Met betrekking tot de woningbouwverenigingen is het risico overgeheveld naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De gemeente heeft hierbij nog wel een achtervangfunctie. Het gaat hierbij om een “borgstellingen” voor een bedrag van 288.540. In 2023 heeft geen betaling plaats gevonden als gevolg van een ingeroepen borgstelling. Pas als het waarborgfonds niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen worden Rijk en gemeenten als borg aangesproken. Nadat de primaire zekerheid bij de corporatie zelf ligt, kan bij het niet nakomen van de financiële verplichtingen de corporatie onder voorwaarden (sanerings)steun krijgen van de Autoriteit woningbouwcorporaties (Aw). Wanneer de saneringssteun niet toereikend is, zal het WSW worden aangesproken. Wanneer de primaire zekerheid van het WSW ontoereikend is, zal de gemeente als borg fungeren voor 50% en het Rijk voor 50% (tertiaire achtervang). We staan voor sommige leningen 50% borg. We presenteren echter het hele bedrag, omdat we niet weten voor welk bedrag we daadwerkelijk aangesproken kunnen worden. Dit komt doordat het Waarborgfonds ertussen zit.
Huur- en leaseovereenkomsten
De gemeente Capelle aan den IJssel is voor een aantal toekomstige jaren verbonden aan verschillende huur- en leasecontracten. Hieronder vindt u een overzicht van de verplichtingen groter dan 100:
Onrechtmatig aangemerkte meerjarige inkoopcontracten
In lijn met de kadernota rechtmatigheid 2023 van de commissie BBV maken wij hier melding van één als onrechtmatig aangemerkt meerjarig-inkoopcontract van Capelle aan den IJssel (€ x 1.000):
- Een huurcontract waarin de bij het servicecontract begrepen vergoeding voor bewaking, catering en schoonmaak als onrechtmatig is aangemerkt. De onrechtmatige servicecomponenten zijn onrechtmatig vanaf 1 april 2023. Voor 2023 is 3.606 opgenomen als onrechtmatig. Van dit bedrag heeft 2.719 betrekking op 2023 en 887 op 2024. De onrechtmatigheid is per 1 april 2024 beëindigd.
- Een inhuurcontract voor locatiemanagers voor de Oekraïne-opvang waar in 2023 een contract mee is aangegaan. De omvang bedraagt 105. De inhuur is per juli 2023 rechtmatig.
- Een verlenging van een verstrekte opdracht voor een architect is onrechtmatig verstrekt. De omvang bedraagt 74.
- Inhuur van een drietal personen overschrijdt in 2023 de aanbestedingsgrens met een omvang van 185. De contracten zijn in 2023 beëindigd.