Portefeuillehouder
Westerdijk

Versterken van de basisvaardigheden van laaggeletterde Capellenaren door:

  • Het creeren van bewustwording van laaggeletterdheid binnen de gemeentelijke organisatie, bij maatschappelijke partners en de Capellenaar;
  • Het inzetten van ervaringsdeskundigen;
  • Het versterken van het (Digi)Taalhuis en toewerken naar certificering in 2023;
  • Het signaleren van laaggeletterdheid in de Toegang.

Portefeuillehouder

  • Westerdijk

Stand van Zaken

Met het uitvoeringsplan 'Digitaal begint lokaal' 2021-2023 wordt uitvoering gegeven aan de aanpak laaggeletterdheid. Op alle interventies uit het uitvoeringsprogramma wordt inzet gepleegd.

Bewustwording 
Binnen onze gemeentelijke organisatie wordt via het programma Duidelijke taal en taalambassadeurs bewustwording gecreëerd rondom het schrijven van duidelijke taal naar de Capellenaren en voor intern gebruik. Het Digi-Taalhuis als onderdeel van de bibliotheek zet in op het creëren van bewustwording rondom laaggeletterdheid onder Capellenaren.

Ervaringsdeskundigen
Op 15 maart 2022 is voor arbeidsmarktregio Rijnmond het voorstel Platform Ervaringsdeskundigen Rotterdam - Rijnmond vastgesteld. Afspraak is een pilot van 1 jaar met als doel: het inzetten van taalambassadeurs bij bedrijven en organisaties en het opzetten van een structuur voor de inzet taalambassadeurs en deze lokaal goed in te bedden.

Digi-taalhuis
Met ingang van september 2021 werkt de coördinator Digi-taalhuis aan de versterking van het Digi-Taalhuis en uitbreiding met Digi-Taalpunten in de Capelse wijken. Hiermee is het Digi-Taalhuis nu al een plek waar inwoners, professionals en vrijwilligers terecht kunnen met vragen over taal en andere basisvaardigheden en een coördinatiepunt voor de aanpak laaggeletterdheid in Capelle.
Het Digi-Taalhuis bestaat uit de volgende partners in een samenwerkingsverband: Bibliotheek aan den IJssel, Stichting Welzijn Capelle, Stichting Taalcoaching, GR IJsselgemeenten, Gemeente Capelle aan den IJssel.

Toegang
Vanuit het Digi-Taalhuis wordt in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven gestart met workshops Herkennen en doorverwijzen (van laaggeletterden). Deze worden gegeven aan Capelse professionals en vrijwilligers van onder andere Stichting Welzijn Capelle, Samen010 (budgetmaatjes), Voedselbank en de Rabobank. 
Daarnaast wordt er een train-de-trainer training gevolgd door onder andere Welzijn Capelle. Door het blijven geven van trainingen wordt signalering, herkenning en doorverwijzing van laaggeletterden plaatselijk geborgd in deze maatschappelijke organisaties.
Bij GR IJsselgemeenten/Soza zijn trainingen gegeven over laaggeletterdheid door Lezen&Schrijven en is de training Schrijven in eenvoudig Nederlands (B1) van BureauTaal gevolgd door medewerkers.

Stand van Zaken (indicator)

--