Meerjarenperspectief vastgoed (MPV)
In juni 2019 is het Meerjaren Perspectief Vastgoed (MPV) “Verder bouwen aan onze maatschappelijke voorzieningen” vastgesteld (BBV1091427). Hiermee is de stap gezet naar het integraal en cyclisch sturen op de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Streven is om een goed evenwicht te bereiken in ‘de vraag naar’ en ‘het aanbod van’ vastgoed. Daarbij wordt rekening gehouden met ruimtelijke ontwikkelingen en aansluiting gezocht met de (toekomstig) maatschappelijke beleidsopgaven. In het rapport is omschreven welk vastgoed we bezitten of huren, de voortgang van diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten, welke ambities en ontwikkelingen relevant zijn voor onze vastgoedportefeuille en de optimalisatiekansen hiervan.
Uitgangspunten
Deze zijn vormgegeven aan de hand van vier uitgangspunten:
- Vastgoed ten dienste van Capelle;
- Financieel gezond vastgoed;
- Toekomstbestendig vastgoed;
- Goed georganiseerd vastgoed.
Wij sturen integraal en meerjarig op de vastgoedportefeuille.
Optimalisatie gemeentelijke vastgoedportefeuille
Vanuit deze uitgangspunten zijn in het MPV maatregelen benoemd om te komen tot optimalisatie van de gemeentelijke vastgoedportefeuille, onderverdeeld in:
- Optimalisatie via gebiedsontwikkelingen;
- Optimalisatie onderwijs- en sportvoorzieningen;
- Optimalisatie van de overige vastgoedportefeuille;
- Verduurzamingskansen;
- Synergievoordeel via samenwerking.
Ad 1) Optimalisatie via gebiedsontwikkelingen
Samen met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) partijen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan en in onze stad, er worden diverse gebieden (her)ontwikkeld. Onze maatschappelijke voorzieningen maken onderdeel uit van deze gebiedsontwikkelingen. In sommige gevallen halen wij vastgoed weg en maken wij plaats voor nieuwe ambities.
Meeuwensingel
In 2022 is gestart met de definitiefase. In 2023 wordt het ontwikkelproces verder gefaseerd uitgerold.
Florabuurt
Ook dit vernieuwingstraject is in 2022 gestart en wordt in 2023 verder uitgewerkt.
Leegstandsbeheer ten behoeve van gebiedsontwikkeling
Wij beheren tijdelijk diverse panden die onderdeel uitmaken van een beoogde gebiedsherontwikkeling. Dit betreft onder anderen strategische panden aan: Kanaalweg, Hoofdweg, Bermweg en Mient.
In 2022 zijn de panden Bermweg 73-75 en Bedrijfsruimte 24-26 verkocht en zijn de schoolgebouwen aan de Roerdomplaan en Zevensprong in eigendom verkregen.
Leegstandsbeheer/Sloop ten behoeve van herontwikkeling verwacht stopjaar 2023:
- Bedrijfsruimte: Mient 22, 22a
Leegstandsbeheer/Sloop ten behoeve van herontwikkeling verwacht stopjaar na 2023:
- Gymzaal: Meeuwensingel 109
- Sportzaal: Meeuwensingel 107
- Leegstandsbeheer: Roerdomplaan 86, 88
- Opslagruimte en woningen: Hoofdweg 7, 7a, 7b
- Winkelpanden en woningen: Kanaalweg 55, 57, 59, 59a
Ad 2) Optimalisatie onderwijs- en sportvoorzieningen
Via het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (hierna: SHO) worden trends en ontwikkelingen in het onderwijs in beeld gebracht en wordt vastgesteld hoe dat zich vertaalt naar investeringen in onderwijshuisvesting. De basis voor het SHO wordt gevormd door de verwachte ontwikkeling van het aantal leerlingen. In het verlengde van deze ontwikkeling ontstaan mogelijke overschotten of tekorten in de capaciteit van gymzalen, sportzalen en sporthallen. Deze zijn in de nota "Benutting en behoeftebepaling binnensportaccommodaties" benoemd. Gecombineerd met de gebiedsontwikkelingen resulteert dit in een aantal nieuwbouwopgaven.
In 2022 hebben de ontwikkelingen in Meeuwensingel en Florabuurt de aandacht gekregen. De basisscholen “Eben Haezer” en “Rehoboth” hebben in 2022 onder de nieuwe naam “De Olijfboom” het nieuwe pand aan de Pelikaanweg 4 betrokken. Gelijktijdig is hierbij het nieuwe gymnastieklokaal aan de Duikerlaan in gebruik genomen.
De school voor speciaal Onderwijs De Bouwsteen is verhuisd naar het pand Wiekslag 3. De hierdoor vrijkomende tijdelijke voorziening gelegen aan de Lijstersingel 22 en 22a zijn in gebruik genomen door de basisscholen “De Klim-op” en “De Horizon”. De “oude” panden van deze scholen, gelegen aan de Roerdomplaan worden in afwachting van sloop als gevolg van de gebiedsontwikkeling Meeuwensingel tijdelijk in beheer genomen.
Ad 3) Optimalisatie bestaande vastgoedportefeuille
Naast het sturen in gebiedsontwikkelingen en de invulling van onze (wettelijke) taak op gebied van onderwijs en sport is onderzoek verricht naar ons overige vastgoed. Aan de hand van het vigerende vastgoedbeleid en geschetste uitgangspunten wordt onderzocht in hoeverre er nog optimalisatiekansen voor handen zijn.
Opvang Oekraïense ontheemden
Wij leveren sinds de inval van Rusland in Oekraïne een grote inspanning om Oekraïense ontheemden op een waardige manier op te vangen. Nadat zij in eerste instantie werden opgevangen in hotels, is sinds april 2022 een langdurige opvanglocatie in gebruik in Rivium. Naast de huisvesting op Rivium staan wij, met onze partners, aan de lat voor het organiseren van sociale voorzieningen voor de Oekraïners – van toegang tot onderwijs, sport, cultuur, huis- en tandarts, tot het verstrekken van leefgeld en het ondersteunen bij doorstroom naar (tijdelijk) werk. Hierbij sluiten wij zoveel mogelijk aan bij bestaande maatschappelijke initiatieven. De kosten voor huisvesting en sociale voorzieningen worden in beginsel volledig vergoed door het Rijk.
Opvang asielzoekers.
In 2022 is besloten om een leegstaand kantoorpand aan de Barbizonlaan 50 tijdelijke te huren en beschikbaar te stellen als tijdelijke voorziening voor de opvang van vluchtelingengezinnen. De opvang opent in 2023 haar deuren.
Ad 4) Verduurzamingskansen
In 2022 is via het beleidsprogramma Klimaat de reductie van CO2-uitstoot verhoogd naar 55% in 2030. Dit als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. In programmalijn 3 van het ministerie wordt specifiek het maatschappelijk vastgoed benoemd (MV). Deze lijn omvat:
- introductie van een renovatieverplichting, met een jaarlijkse renovatie-norm (3%) tot energie neutrale gebouwen en een norm voor opwekken hernieuwbare energie (80% geschikte overheidsdaken belegd met zonnepanelen);
- de start van de subsidieregeling maatschappelijk vastgoed;
- de stimulering van het maken van een portefeuilleroutekaart en een renovatiepaspoort;
- verkennen verlening en verbreding van het ontzorggingsprogramma MV;
- onderzoeken mogelijkheden revolverend fonds MV.
Kantoren minimaal energielabel C
Per 1 januari 2023 dient elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal een energielabel C te hebben. Er is binnen de gemeentelijke panden geen aanvullende actie nodig, panden voldoen of vallen buiten definitie.
Stijging energieprijzen
Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn in 2022 de energietarieven explosief gestegen. Om de kosten te drukken is het noodzakelijk om verduurzamingsmaatregelen versneld uit te voeren.
Zonnepanelen
Wij hebben op ons vastgoed ongeveer 3.300 zonnepanelen gerealiseerd. Dit betreft hoofdzakelijk recente nieuwbouw en gebouwen met een grootverbruik aansluiting, waardoor deze projecten gerealiseerd konden worden met SDE-subsidie. Met de begroting 2022 is krediet beschikbaar gesteld om het aantal zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed uit te breiden. In 2022 is ook via de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) subsidie gekregen voor zonnepanelen en dakisolatie op sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261. Met de beschikbaar gestelde kredieten worden in 2023 de verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd.
Ad 5) Synergievoordeel via samenwerking
Verbonden partijen en professionele ketenpartners dragen steeds vaker hun steentje bij aan maatschappelijke doelstellingen. Zo werken scholen, maatschappelijke organisaties en kinderopvang samen in Integrale Kindcentra (IKC's) en kinderlabs, faciliteren zorginstellingen en kerken allerlei maatschappelijke activiteiten en vindt sport ook plaats in commerciële sportvoorzieningen. Tot slot zien we dat de openbare ruimte steeds vaker benut wordt voor sport, al dan niet in georganiseerd verband. Dat betekent in ieder geval dat bij het realiseren van onze maatschappelijke doelstellingen we steeds meer samen werken met partners in het veld.
Het sturen op multifunctioneel gebruik en het creëren van voorwaarden daarvoor, het beter benutten van vastgoed in de markt en het optimaliseren van het gebruik van onze eigen accommodaties is een belangrijke opgave voor de komende periode. In dit kader onderzoeken wij hoe meer synergievoordeel kan worden behaald via samenwerking.
MFC Fascinatio, Educatusstraat 10
In 2021 zijn gesprekken gevoerd met het schoolbestuur. In 2022 is besloten tot overdracht van het juridisch eigendom.
Stand van zaken optimalisatiekansen
Sporthal Schenkel
In 2021 hebben wij besloten een onderzoek te laten verrichten naar de toekomst van sporthal Schenkel vanaf 2026/2027, met sloop- en nieuwbouw als hoofdvariant. In 2022 is dit onderzoek afgerond. Op basis hiervan hebben wij besloten het scenario ‘Sport en ontmoeting, met commercieel’ voor realisatie van een nieuwe sporthal op huidige locatie, dan wel op het naastgelegen perceel verder uit te werken.
Bezuinigingen Vastgoed Taakstelling
Er wordt onderzocht of wij efficiënter kunnen omgaan met het vastgoed binnen de gemeente, bijvoorbeeld door ophogen tarieven verhuur, minder panden te huren of gezamenlijk gebruik te stimuleren. Specifiek worden het wijkcentrum Schollevaar (Maria Daneelserf 20) en het Fluiterlaan 429 (Werkplein) benoemd. In 2022 is het onderzoek gestart en wordt in 2023 afgerond.
Compliance
Betreft de mate waarin wij voldoen aan wet- en regelgeving m.b.t. het beheer en onderhoud van het gemeentelijk vastgoed. Om inzichtelijk te krijgen in hoeverre wij compliant zijn is een softwareapplicatie aangeschaft. De implementatie is in juli 2021 gestart en wordt in 2023 afgerond. De mate van compliancy bedraagt in 2022 25%. In 2023 jaar streven wij naar het verhogen van de mate van compliancy naar 80%.
Toegankelijkheid gemeentelijk vastgoed
Vanuit de Lokale Inclusie Agenda, een verplichting die voortkomt uit de ratificatie van het VN-verdrag handicap, zou een voorstel om de fysieke toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed te verbeteren volgen. Het VN-Verdrag heeft als doel dat de wereld beter toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen. In 2023 wordt het onderzoek naar de toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed afgerond.