Fiscaliteit
De afgelopen jaren worden gemeenten steeds sterker gefiscaliseerd en nemen de risico’s op fiscaal terrein navenant toe. De kans op fouten wordt verstrekt door de toenemende complexiteit van de regelgeving en het niet goed waarborgen hiervan in de bedrijfsvoering. Doordat de Belastingdienst steeds verder geautomatiseerd worden de controle methode steeds efficiënter. Steeds vaker worden gemeenten geconfronteerd met naheffingsaanslagen of zelfs fiscale boetes met alle financiële en bestuurlijke gevolgen.
Sinds 2015 is er door de afdeling Financiën meer gedaan om meer inzicht te krijgen hoe de gemeente dit onderdeel aan te pakken. Vanaf 2015 is er meer aandacht besteed aan de fiscale positie van de gemeente naar aanleiding van een boekenonderzoek. Deze aandacht is echter beperk ingeregeld binnen de gemeente. De afgelopen periode zijn we vooral bezig geweest met losse dossiers en intern adviseren. Het strak opzetten van een TCF is daardoor blijven liggen. Dit zal in 2022 met een plan van aanpak worden opgepakt.
Er lopen nog een aantal zaken waarvan de verplichtingen en ontvangsten niet zijn opgenomen. Het bevat met name afhandeling van suppleties in de btw- en bcf-sfeer voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Omdat de feitelijke omvang nog niet volledig bekend is, zijn deze posten niet opgenomen in de balans.
BUIG
De gemeente heeft in 2016 bezwaar gemaakt tegen het voorlopig vastgestelde BUIG-budget over 2017. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierop negatief beschikt in 2020. De gemeente bereidt samen met de advocaat een beroep bij de rechtbank voor. Een (volledig) succesvol beroep kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vangnetuitkering. Het netto bedrag bedraagt ca. 900. Een extern bureau heeft voor de gemeente een rapport opgesteld waarmee het komend beroep wordt onderbouwd met cijfers. Wegens de lastige materie en een grote drukte bij de rechtbank zal naar alle waarschijnlijkheid pas later in 2022 de zaak kunnen voorkomen.
Rechten participatie golfbaan
In 1985 is er een overeenkomst met Capelse Golfbaan gemaakt. Hierbij is voor 1 miljoen gulden aandelenbezit verkregen. Deze zijn in 1990 omgezet in participatiebewijzen. In de administratie is geen bezitting cq recht opgenomen voor het gemeentelijk belang in de Capelse Golfbaan. Herwaarderen van een actief is conform regelgeving niet toegestaan.
Garanties
Door de gemeente worden garanties gegeven voor de betaling van rente en aflossing van bepaalde geldleningen. Deze betreffen leningen, aangegaan door woningbouwverenigingen, instellingen in de gezondheidszorg en overige ten behoeve van financiering van vaste activa. Per ultimo 2021 is de stand van deze gewaarborgde geldleningen 313.396. Met betrekking tot de woningbouwverenigingen is het risico overgeheveld naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De gemeente heeft hierbij nog wel een achtervangfunctie. Het gaat hierbij om een “achtervang” voor een bedrag van 303.750. In 2021 heeft geen betaling plaats gevonden als gevolg van een ingeroepen garantstelling. Pas als het waarborgfonds niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen worden Rijk en gemeenten als garant aangesproken. Nadat de primaire zekerheid bij de corporatie zelf ligt, kan bij het niet nakomen van de financiële verplichtingen de corporatie onder voorwaarden (sanerings)steun krijgen van de Autoriteit woningbouwcorporaties (Aw). Wanneer de saneringssteun niet toereikend is, zal het WSW worden aangesproken. Wanneer de primaire zekerheid van het WSW ontoereikend is, zal de gemeente als achtervang fungeren voor 50% en het Rijk voor 50% (tertiaire achtervang). We staan voor sommige leningen 50% borg. We presenteren echter het hele bedrag, omdat we niet weten voor welk bedrag we daadwerkelijk aangesproken kunnen worden. Dit komt doordat het waarborgfonds er tussen zit.
Stedin
De gemeente is samen met 43 andere gemeenten eigenaar van Stedin N.V. Per 31 januari 2017 is de splitsing van het netwerkbedrijf (Stedin N.V.) en het energiebedrijf (Eneco N.V.) gerealiseerd. De verwachting is reëel dat het dividend, vanwege de benodigde oplopende investeringen voor Stedin, de doorbelastingen van Tennet, in samenhang met de wet- en regelgeving voor netbeheerders, meerjarig structureel beduidend lager zal worden. Rekening gehouden zal moeten worden met een dividend dat zal afnemen naar circa nihil. Stedin heeft de aandeelhouders voorgesteld om voor een bedrag van € 200 miljoen aan cumulatief preferente aandelen uit te geven. In de raadsvergadering van 31 mei 2021 heeft u besloten om maximaal in te tekenen op de uitgifte van de cumulatief preferente aandelen in Stedin N.V., dit is 25 juni 2021 in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stedin bekrachtigd. Voor ons betekent dat een storting van N 7.620. Eveneens bestaat een reële mogelijkheid dat aan de aandeelhouders gevraagd zal worden een aanvullende bijdrage (in welke vorm dan ook) te leveren aan de benodigde financiering van de extra investeringen. Positief aspect daarbij zal zijn dat daar een verwacht positief rendement tegenover zal staan. Meer informatie hierover staat in de paragraaf Weerstandsvermogen en Risicobeheersing.
Huur- en leaseovereenkomsten
De gemeente Capelle aan den IJssel is voor een aantal toekomstige jaren verbonden aan verschillende huur- en leasecontracten. De belangrijkste van deze verplichtingen zijn: