Portefeuillehouder
Hartnagel

Portefeuillehouder

  • Hartnagel

Stand van Zaken

De jeugdgezondheidszorg, lokale jeugdhulp en de toegang tot regionaal ingekochte jeugdhulp is geregeld via een dienstverleningsovereenkomst met het CJG Capelle aan den IJssel (verder CJG). De jaarrekening, het jaarverslag 2019 en de begroting 2021 van het CJG zijn goedgekeurd. De begroting en het jaarplan van het CJG 2022 zijn in het vierde kwartaal 2021 vastgesteld.
Het gebruik van lokaal ingekochte jeugdhulp blijft hoog. Het is nog onzeker in hoeverre dit structureel is. De wens van de gemeente is om jeugdhulp zoveel als mogelijk lokaal te realiseren en met een overheveling van de percelen D (Daghulp), E (Ambulante Jeugdhulp) van de GR Jeugdhulp Rijnmond naar het CJG. Preventieve jeugdbescherming (ook wel bekend als drang) dat werd uitgevoerd door Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond zijn per 1 januari 2022 overgegaan naar het CJG.. Om deze taken te realiseren komen er middelen over  uit het regionale budget naar lokaal. 
De inkoop van specialistische jeugdhulp gebeurt in regionaal verband door de GR Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). De jaarrekening 2020 van de GRJR is vastgesteld. Gemeenteraden, colleges en gemeentesecretarissen hebben medio 2020 zorgen geuit over het functioneren en toekomstbestendigheid van de GRJR. Een aantal verbetertrajecten zijn in 2021 opgestart en afgerond. Uit de bestuursrapportages  2021 van de GRJR blijkt dat  er de komende jaren structurele tekorten zullen ontstaan. De financiële consequenties hiervan zijn door de GRJR verwerkt in de begroting 2022. Het Rijk heeft in april 2021 aanvullend op de rijksbijdrage een extra bedrag van 613 miljoen landelijk beschikbaar gesteld om de actuele problemen binnen de Jeugdhulp zoals de wachtlijstproblematiek en jeugdhulp voor spoed en crisis, op te lossen. Het financiële effect daarvan is door de GRJR in de 1e Begrotingswijziging opgenomen. Vanuit de GRJR wordt voortdurend bij het Rijk aangedrongen op structureel voldoende financiering van de Jeugdhulp.
Landelijk is een Hervormingsagenda Jeugd opgesteld om structurele wijzigingen in het stelsel te realiseren ten behoeve van een betere beheersing alsook een daling op de uitgaven. Door de leden van de VNG is de uitwerking van de Hervormingsagenda begin 2022 opgeschort. Van het nieuwe kabinet is gevraagd te onderschrijven, dat de extra bezuiniging in het coalitieakkoord niet ten laste komt van kwetsbare kinderen en dat dit niet wordt afgewenteld op gemeenten. Ook verwachten de gemeenten van het kabinet dat deze de uitspraak van de Commissie van Wijzen respecteert en dus zorgt voor een adequate compensatie van gemeenten voor de feitelijke uitgaven op het gebied van jeugdhulp.

Stand van Zaken (indicator)

G