Portefeuillehouder
Hartnagel

Stimuleren van samenwerking tussen lokale partners onderling en met centrumgemeente Rotterdam om huiselijk geweld en kindermishandeling effectief aan te pakken.



Toelichting

--

Kwaliteit

Onder begeleiding van een regionale projectleider, is een nieuwe regionale visie en een regionaal actieplan huiselijk geweld en kindermishandeling opgesteld.  Een onderdeel van de regiovisie is een 0-meting naar de stand van zaken van het lokale veld. De resultaten hiervan worden begin 2020 verwacht en bieden aanknopingspunten voor verbeteringen. Deze verbeteringen verwerken wij in de  uitvoering van ons uitvoeringsplan voor de kwaliteitsslag in de lokale hulpverlening.

De Capelse lokale aanpak kenmerkt zich door de aanwezigheid van een gemeentelijke procesregisseur. De procesregisseur is voorzitter van het Lokaal Team Huiselijk geweld (LTHG) en heeft een regisserende rol over de meldingen van huiselijk geweld en beschikt daarvoor over een sterk netwerk in de regio en in de wijken van Capelle. De gemeente beoogt om middels het LTHG, in samenwerking met de lokale en regionale zorg- en strafpartners, een platform te bieden voor nauwe ketensamenwerking ten behoeve van een sluitende aanpak bij huiselijk geweld.
Omdat de aanpak van huiselijk geweld plaatsvindt op het snijvlak van zorg en veiligheid, wordt de verbinding gelegd met het veiligheidsdomein.
Acties richten zich onder andere op het verbeteren van het gebruik van een veiligheidsplan om met en voor het gezin een sterk netwerk in te richten, en op deskundigheidsbevordering, bv op het gebied van stalking.