Het jaar 2020 stond in het teken van de uitbraak van het coronavirus. Ook voor Capelle aan den IJssel heeft dit gevolgen gehad. Op het moment van schrijven bevinden wij ons na de "derde golf" van de coronacrisis. Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt geleidelijk af. In de jaarstukken hebben wij ervoor gekozen om een specifieke paragraaf op te stellen om de impact van de coronacrises een plek te geven. Ook geven wij per programma aan hoe onze activiteiten, of die van onze partners, geraakt worden.
Paragraaf Impact coronacrisis
Algemeen
Terug naar navigatie - AlgemeenDe coronacrisis raakt veel onderdelen van onze werkzaamheden. Ook in financieel opzicht zijn er veel wijzigingen. Er zijn met name meer lasten dan begroot of tegenvallende baten, maar soms ook zijn er minder lasten door bijvoorbeeld uitstel van projecten. Deze lasten komen dan in latere jaren weer terug. In de volgende onderdelen beschrijven wij wat het financieel effect is geweest in 2020, maar geven wij ook aan wat het maatschappelijk effect is geweest en blikken wij voorzichtig vooruit naar de korte en middellange effecten van deze crisis op onze maatschappij.
Maatschappelijke impact in 2020 en op korte termijn in 2021
Terug naar navigatie - Maatschappelijke impact in 2020 en op korte termijn in 2021Bestuur en organisatie
De coronacrisis heeft veel gevolgen voor onze bedrijfsvoering, onze capaciteit, ons takenpakket en onze uitgaven. Binnen de gemeentelijke organisatie zijn twee projectgroepen specifiek werkzaam op het gebied van corona, hoewel de crisis uiteraard van nagenoeg alle afdelingen en units extra inspanningen vraagt. Ten eerste het “Kernteam Corona” dat zich vooral richt op het implementeren en handhaven van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, het bevorderen dat we ons aan de regels houden zowel in de stad als in onze organisatie. Maar bijvoorbeeld ook het beschikbaar maken van een vaccinatielocatie. De taken die hieruit voortvloeien hebben gedurende het hele jaar een grote en directe impact gehad op de werkzaamheden van medewerkers van o.a. Communicatie & Kabinet, Veiligheid, Economie, Handhaving, Vastgoed en Publiekszaken.
Ten tweede het projectteam “Maatschappelijke impact Corona” dat zich met name richt op de maatschappelijke effecten van de crisis nu en op de langere termijn. Dit team bespreekt en behandelt ondersteuningsmaatregelen die, aanvullend op de landelijke pakketten, tijdens de crisis te nemen zijn om waar mogelijk snel en gericht Capelse inwoners en bedrijven te helpen. Inmiddels richt het team zich op een beleidsmatige aanpak voor de komende periode, inclusief een herstelplan voor na de crisis.
De impact is vanuit de optiek van het bestuur en hun organisatie brede ondersteuning vooral te merken in het (organiseren van het) dagelijkse contact met de Capellenaar. Met name bij taken waarbij normaliter persoonlijk contact plaatsvindt, zoals bij bijeenkomsten met onze partners en inwoners (WOP’s, SOS-overleggen, inspraakavonden, etc.), maar ook bij meer ‘formele’ momenten als raads- en commissievergaderingen, hoorzittingen en zienswijzegesprekken was dat zichtbaar. Deze konden in eerste instantie (deels) geen doorgang vinden. Nu alles via digitale middelen zijn weg heeft gevonden vraagt het keer op keer om creativiteit en flexibiliteit van alle betrokkenen om het gewenste resultaat te bereiken.
Specifiek voor de WOP-bijeenkomsten leert de ervaring tot nu toe dat deze digitale bijeenkomsten goed worden bezocht. Wel is de identiteit, cultuur en opbouw van de wijk hierin bepalend. Alle WOP’s hebben het streven om - mits mogelijk – hun vergaderingen zo snel mogelijk weer in fysieke vorm te organiseren. In de toekomst kunnen mogelijk hybride vergadervormen ontstaan waarbij mensen op verschillende manieren en in verschillende maten van betrokkenheid kunnen participeren.
Sociaal domein
Voor het sociaal domein zijn werkzaamheden gedurende de crisis anders ingericht en hebben organisaties in moeten spelen op de maatregelen. Veel activiteiten konden niet doorgaan, moesten worden verplaatst of er moesten andere oplossingen voor worden gezocht. Daarnaast werd er van onze verbonden partijen creativiteit en daadkracht gevraagd om hulp- en dienstverlening in de lucht te houden. Uitgangspunt in het sociaal domein is dat de kwetsbare Capellenaren niet verder in de problemen raken en Capellenaren die kwetsbaar dreigen te worden snel in het vizier te krijgen. Met name rondom baanverlies, financiële problematiek en nieuwe geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en eenzaamheid is met maatschappelijke partners de vinger aan de pols gehouden. Voor ouderen is bijvoorbeeld de inzet van de ouderencoach uitgebreid. Steunpakketten voor ondernemers en zelfstandigen hebben in de eerste nood opvang geboden. Op sportgebied heeft Sportief Capelle ingespeeld op het organiseren van activiteiten binnen de gestelde maatregelen.
Ook de culturele sector stond in 2020 onder druk. Het theater is gesloten en is gesteund door zowel landelijke als provinciale mogelijkheden.
Het onderwijs stond ook onder druk. Kinderen en jongeren in een thuissituatie onderwijs laten volgen was geen sinecure. Niet alleen voor jongeren en kinderen zelf, maar ook voor ouders en scholen. Er is volop ingezet op digitale leermiddelen en het ondersteunen van kwetsbare kinderen en jongeren. Daarbij gaat het niet alleen over vertraging en achterstanden maar ook over het welzijn van kinderen en jongeren Werkwijzen van het WMO loket en de GR IJsselgemeenten zijn aangepast. Digitale contactmomenten zijn geïntroduceerd en gewaardeerd door cliënten. Het is belangrijk om in 2021 deze manieren van werken vast te houden en te verzilveren.
De maatregelen hebben ook in het eerste half jaar van 2021 effect. De crisis duurt langer dan we met elkaar hebben gehoopt en in het sociaal domein merken we dat problematiek zwaarder wordt, de rek eruit is bij mensen en perspectief voor Capellenaren van belang is. Het onderwijs startte 2021 met een sluiting, waardoor (opnieuw) vertraging is opgelopen. Daarnaast blijft het mentale welzijn van kinderen en jongeren een aandachtspunt. Scholen hebben in het eerste kwartaal gemeld dat jongeren die nog niet in beeld waren duidelijk kwetsbaarder zijn geworden. Uitgangspunt blijft dat kwetsbare Capellenaren niet verder in de problemen komen, en dat we Capellenaren die zorgen krijgen zo snel mogelijk in beeld krijgen. Op het gebied van gezondheid is het nodig om te investeren.
Fysiek domein
Binnen het fysiek domein zijn de gevolgen van de corona maatregelen vooral voelbaar binnen de lokale economie. Op het gebied van ruimtelijke en woningbouw ontwikkelingen is er in zekere zin nog weinig van te merken. Een hotel-initiatief is even ‘on hold’ gezet maar in het algemeen willen ontwikkelaars vooral graag doorpakken. De succesvolle aanbesteding van de Blinkert-locatie bevestigt dit en de circa 850 inschrijvingen op de 59 woningen binnen het project IJsselpark /
’s Gravenweteringpark laat zien dat de vraag naar woningen nog altijd groot is. Wel hebben we de manier waarop participatie plaatsvindt moeten aanpassen, voornamelijk digitaal en soms bij hoge uitzondering fysiek maar dan kleinschalig.
Vanaf het begin van de crisis zetten we ons in om onze ondernemers zoveel mogelijk ruimte te geven om te kunnen blijven ondernemen binnen alle beperkende maatregelen. Dat is voor de ene sector een grotere uitdaging dan de andere en vraagt om veel maatwerk.
De Rijksoverheid biedt vanaf het begin van de crisis diverse financiële ondersteuningspakketten aan getroffen ondernemers. Hiervan is door Capelse ondernemers goed gebruik van gemaakt. Van de NOW 1 t/m 3 (tegemoetkoming loonkosten) hebben 1.033 bedrijven een aanvraag gedaan met een totaal van € 63.181.561,--. Daarnaast hebben 1.685 bedrijven een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 1 t/m 3). Desondanks blijft de impact voor vele ondernemers onvoorstelbaar groot nu er over een langere periode geen, of slechts een zeer beperkte omzet kan worden gerealiseerd. Dit geldt zeker voor de detailhandel, de horecasector en aanverwante branches alsmede de diverse contactberoepen waarin het toekomstperspectief wankel is. Sinds december 2020 mochten alleen nog essentiële winkels geopend zijn. Hoewel met click & collect en winkelen op afspraak weer enige ruimte is geboden, blijven de omzetten nog fors achter en is de toekomst voor veel winkels nog onzeker.
Door de corona-crisis de advertentie-inkomsten uit buitenreclame scherp gedaald. Diverse exploitanten hebben ons dan ook gevraagd om vermindering van de financiële afdrachten en om nieuwe afspraken te maken. De exploitanten hebben vooralsnog uitstel van betaling gekregen. We gaan in 2021 met hen in gesprek om verdere afspraken te maken.
Corona heeft ook effect op de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid. Wij merken aan de ene kant dat er een pas op de plaats wordt gemaakt met investeringen in duurzaamheid met name bij bedrijven maar dat aan de andere kant Capellenaren juist er nu voor kiezen om een groen dak aan te leggen of zonnepanelen te plaatsen.
Het openbaar vervoer kende als gevolg van de maatregelen in 2020 wel een uitgedunde dienstregeling en de buurtbus reed niet in de periode maart-mei en augustus-september 2020. Besloten is door de MRDH om de vervoerders hiervoor niet te korten. Ook de gemeente heeft dat niet gedaan voor wat betreft de buurtbus. Ook is het gratis OV voor senioren gehandhaafd.
Visie op maatschappelijke impact en herstel op langere termijn (2021 en verder)
Terug naar navigatie - Visie op maatschappelijke impact en herstel op langere termijn (2021 en verder)Bestuur en organisatie
Een meerjarig herstelplan is nodig om de gemeente uit de coronacrisis te loodsen. Dat vergt nu en de komende periode veel aandacht en scherpte van het bestuur en de ambtelijke organisatie. Om het sociaal domein toekomstbestendig in te richten en het hoofd te kunnen bieden op actuele vragen uit de samenleving. Om bij te dragen aan het herstel van onze economie en de kansen voor ondernemers en bedrijven in onze gemeente, met specifieke aandacht voor de detailhandel en onze horeca. Om aan te jagen dat mensen die door corona aan de zijlijn staan of dit nog (dreigen te) komen, weer mee kunnen doen door werkloosheid te bestrijden en begeleiding te bieden waar mogelijk. Om de energie van vrijwilligers die is ontstaan tijdens de crisis te behouden en energie van vrijwilligers die is verdwenen of niet vanzelfsprekend terugkeert weer op te wekken. Om kansen op het gebied van innovatie, digitalisering, verduurzaming, dienstverlening, etc. te grijpen zodat ook positieve neveneffecten van deze crisis benut worden. En wellicht is er meer nodig. Het projectteam maatschappelijke impact corona neemt hierin het voortouw, en gaat samen met het college en betrokken ambtenaren en verbonden partijen de komende periode aan de slag met het opstellen van dit plan. Daarbij wordt ook de raad, een (nog op te richten) Denktank met maatschappelijke partners, en de Capellenaar betrokken.
Sociaal domein
Zorgen de gevolgen van de maatschappelijke effecten van Corona zijn er weldegelijk. Wat doet het oplopen van achterstanden in het onderwijs? Hoe werkt dit door in de carrièrekansen van jongeren? Wat zijn de mentale gevolgen op lange termijn voor jong en oud? Wat kunnen we tegemoet zien als de steunmaatregelen van het rijk aflopen? We houden de vinger aan de pols met al onze partners en gaan in gesprek over de lange termijn effecten en de inzet die daar op noodzakelijk is. Duidelijk is dat eenzaamheid , toenemende psychische problematiek, kwetsbare ouderen en jongeren en toenemende financiële problematiek rondom werk en inkomen belangrijke aandachtspunten zijn. We intensiveren daar waar mogelijk in de reguliere dienst- en hulpverlening en zetten extra middelen van het rijk in op schulden voorkomen en aanpakken, mentale gezondheid van Capellenaren en activiteiten om de maatregelen vol te houden. Daarnaast zijn er mooie samenwerkingen en nieuwe werkwijzen ontstaan die je vast wil houden. Hoe houdt je de extra vrijwilligers die zich hebben gemeld vast? De laagdrempelige contacten via beeldscherm met cliënten als extra mogelijkheid in hulp en dienstverlening kan wellicht blijvend worden benut.
Fysiek domein
Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de impact van Corona op de wat langere termijn is. Veel zal afhangen van de manier waarop de effecten van de Coronacrisis worden aangepakt, hoe lang de financiële steunpakketten nog blijven of worden afgebouwd en de bereidheid van de Capellenaar om weer te gaan investeren en aankopen te doen in de eigen lokale winkelcentra.
De verwachting is wel dat het gevolgen zal hebben voor het aantal benodigde m2 kantoren omdat er meer zal worden thuisgewerkt en in het verlengde daarvan zal bij nieuwbouw van woningen rekening moeten worden gehouden met goede thuiswerkfaciliteiten zoals werkruimten en digitale infrastructuur.
Ook zijn we door het thuiswerken meer gewend geraakt aan het tussendoor wandelen c.q. meer bewegen. Dit vraagt om betere faciliteiten en meer aandacht bij de inrichting van de openbare ruimten. Het biedt daarmee ook kansen voor bewuster leven qua gezondheid, duurzaamheid en circulariteit.
Voor veel lokale ondernemers is de toekomst nog onzeker. We proberen gezamenlijk met hen de gevolgen in beeld te brengen. De financiële pakketten hebben er voor gezorgd dat ondernemers konden voortbestaan echter of dit blijvend is moet nog worden afgewacht. Verwacht wordt dat een deel van de ondernemers alsnog zijn/haar activiteiten zal moeten beëindigen. Vanuit de gemeente gaan we bekijken hoe we middels maatwerk dan kunnen helpen bijvoorbeeld met bijscholing.
Met betrekking tot het openbaar vervoer is er in MRDH een transitieprogramma OV en Corona vastgesteld. Dit programma is noodzakelijk omdat het reizigersverlies (en daarmee inkomstenverlies) als gevolg van de coronamaatregelen een enorme impact heeft op de OV-bedrijven. Naar verwachting zal het nog jaren duren voordat het aantal reizigers weer op het oude niveau is en daarmee het verwachte financiële tekort kan worden hersteld. Het daadwerkelijke financiële tekort hangt af van de snelheid waarmee de reizigersaantallen zich herstellen en/of de aanvullende financiële steun van de Rijksoverheid. We staan daarmee voor een grote en noodzakelijke opgave om én het OV-systeem toekomstvast te maken én de financiële gevolgen te beperken, zodat vervoerbedrijven kunnen blijven bestaan en voldoende toekomstperspectief hebben. Er zijn korte en lange termijn maatregelen voorgesteld. Middels periodieke herijkingen zal de komende periode bijsturing van dit regionale Transitieplan plaatsvinden: met aanvullende maatregelen wanneer reizigersaantallen zich minder snel herstellen of wanneer aanvullende financiële steun van de Rijksoverheid niet of niet geheel tot stand komt, dan wel door maatregelen af te schalen wanneer het herstel van het OV hierom vraagt en dit financieel mogelijk maakt
De invloedsfeer van de gemeente op economisch gebied is beperkt, maar we gaan onze Capelse ondernemers waar mogelijk ondersteunen in deze moeilijke periode. Samen met het bedrijfsleven werken we hard om Capelle sterker uit de crisis te laten komen. Er zijn in 2020 al verschillende maatregelen genomen die in 2021 worden gecontinueerd zoals:
- het aanbieden van gratis extra fysieke ruimte voor het innemen van een horeca-terras, uitstallingen en de weekmarkt. De tijdelijke uitbreiding van de terrassen is verlengd tot 1 november 2021;
- het tijdelijk verruimen van regels bijv. afhalen en bezorgen horeca, sportscholen buiten lessen, bloemenverkoop op grondgebied gemeente en openingstijden supermarkten
- promoten ‘Koop lokaal’ acties d.m.v. website en advertenties;
- Vastgoed-ondernemers hebben we gevraagd om coulant om te gaan met winkeliers / ondernemers die dicht moeten en/of moeite hebben met betalen.
Daarnaast blijven we in gesprek met de ondernemers waaronder winkeliersverenigingen, ZZP Capelle, ENC, vastgoedeigenaren en de lokale horeca om samen te bekijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn en welke inspanningen we gezamenlijke kunnen leveren om sterker uit de crisis te komen. Vanuit de gemeente gaan we in ieder geval starten met de campagne “Koop Loyaal, Bestel Lokaal”, met een digitaal ondernemersspreekuur met wethouder, stellen we i.s.m. de horeca ondernemers een herstelplan horeca op en gaan we ondernemers ondersteunen in digitalisering van hun onderneming.
Totaal van de financiële effecten
Terug naar navigatie - Totaal van de financiële effectenDe financiële effecten die door het coronavirus zijn ontstaan, zijn niet begroot in de primaire begroting 2020 van de gemeente. Tijdens het opstellen van de begroting 2020 was er namelijk nog geen sprake van het coronavirus binnen Nederland. Het was niet te voorspellen dat het coronavirus in 2020 Nederland zo in zijn greep zou hebben met alle gevolgen van dien. Daarom is er in de Najaarsnota 2020 rekening gehouden met de extra lasten welke voorvloeien uit het coronavirus maar ook uit projecten die door het coronavirus niet zijn doorgegaan maar waarvan de lasten wel waren begroot in de begroting 2020. Dit geldt natuurlijk ook voor bepaalde baten. Hieronder een overzicht van de financiële effecten in de jaarrekening 2020.
Nr. | Prog. | TV | Port. | Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo | Dekking | Saldo na dekking | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 0 | 0.1. | Van Veen | Meer accountantskosten (schatting 50% door corona) | N19 | N0 | N19 | Nee | N19 | |
2 | 0 | 0.1. | Burgemeester | "Wat voor raad wilt u zijn" onbenut budget, overheveling naar 2021 | V20 | N0 | V20 | Nee | V20 | |
3 | 0 | 0.2 | Burgemeester | Minder baten reisdocumenten, rijbewijs nog 7 maanden geldig | V70 | N190 | N120 | Nee | N120 | |
4 | 0 | 0.3. | Van Veen | Vastgoed: compensatie huur | N0 | N12 | N12 | AU buurthuizen (zie ook prog.6A) | N12 | |
5 | 0 | 0.4. | Burgemeester | Extra inkoop IJssel&Lekstreek (besluit VJN 2020) | N36 | N0 | N36 | Post onvoorzien | V33 | N3 |
6 | 0 | 0.4. | Van Veen | GR Ijsselgemeenten ICT (schatting 50% door corona) | N28 | N0 | N28 | Nee | N28 | |
7 | 0 | 0.4. | Burgemeester | Bedrijfsvoering: extra schoonmaak 2020 | N28 | N0 | N28 | Nee | N28 | |
8 | 0 | 0.4. | Burgemeester | Bedrijfsvoering: structurele extra schoonmaakkosten | N18 | N0 | N18 | Nee | N18 | |
9 | 0 | 0.4. | Burgemeester | Extra communicatie over welzijn- en hulpaanbod | N12 | N0 | N12 | Nee | N12 | |
10 | 0 | 0.4 | Burgemeester | Lagere lasten doordat enkele communicatie werkzaamheden zijn stilgevallen door corona | V40 | N0 | V40 | Nee | V40 | |
11 | 0 | 0.5. | Van Veen | Minder dividend Irado | N0 | N220 | N220 | Nee | N220 | |
12 | 0 | 0.5. | Van Veen | Minder dividend BNG | N0 | N9 | N9 | Nee | N9 | |
13 | 0 | 0.7. | Van Veen | Algemene compensatie gemeentefonds (opschalingskorting) | N0 | N0 | N0 | N.v.t. | V283 | V283 |
14 | 0 | 0.8. | Van Veen | Aanvullende dotatie voorziening dubieuze debiteuren | N387 | V138 | N249 | Nee | N249 | |
15 | 1 | 1.1. | Burgemeester | Veiligheidsregio risico declaratie noodziekenhuis max. N 450 | N0 | N0 | N0 | Nee | N0 | |
16 | 1 | 1.1. | Burgemeester | Lagere lasten doordat nagenoeg het hele plan opleiden, trainen en oefenen is opgeschort door corona | V51 | N0 | V51 | Nee | V51 | |
17 | 1 | 1.2. | Hartnagel | Extra kosten Handhaving | N64 | N0 | N64 | AU Toezicht en handhaving | V187 | V123 |
18 | 1 | 1.2 | Burgemeester / Hartnagel | Lagere lasten projecten integraal veiligheidsbeleid door corona | V92 | N0 | V92 | Nee | V92 | |
19 | 1 | 1.2 | Burgemeester / Hartnagel | Lagere lasten door niet besteedt budget van de wijkveiligheidsplannen als gevolg van corona | V30 | N0 | V30 | Nee | V30 | |
20 | 1 | 1.2 | Hartnagel | Lagere lasten door niet besteedt budget voor PGA-trajecten als gevolg van corona | V30 | N0 | V30 | Nee | V30 | |
21 | 1 | 1.2 | Hartnagel | Lagere lasten door niet besteedt budget waarheidsgelden BZK als gevolg van corona | V10 | N0 | V10 | Nee | V10 | |
22 | 2 | 2.1. | Wilson | Vertraging onderzoek Asfalt 2020 -> 2021 | V50 | N0 | V50 | Nee | V50 | |
23 | 2 | 2.1 | Wilson | Civieltechnische werken, deels door weersomstandigheden en deels door corona | V350 | N0 | V350 | Nee | V350 | |
24 | 2 | 2.1 | Wilson | Lagere lasten door het niet volledig kunnen uitvoeren van onderhoud aan bebording door corona | V19 | N0 | V19 | Nee | V19 | |
25 | 3 | 3.1. | Westerdijk | Risico inkomsten commerciële contracten | N0 | N0 | N0 | Nee | N0 | |
26 | 3 | 3.1 | Burgemeester | Lagere lasten econmische partnerband Jiashan; geen bezoek vanwege Corona | V10 | N0 | V10 | Nee | V10 | |
27 | 3 | 3.1 | Struijvenberg | Hogere lasten door externe advisering aanbesteding en advies coronacontracten (commerciële contracten) | N6 | N0 | N6 | Nee | N6 | |
28 | 3 | 3.3. | Westerdijk | Minder inkomsten marktgelden | V24 | N33 | N9 | AU marktgelden | V21 | V12 |
29 | 3 | 3.4. | Westerdijk | Lagere lasten door het ontbreken van evenementen vanwege corona | V16 | N0 | V16 | Nee | V16 | |
30 | 3 | 3.4. | Van Veen | Minder inkomsten logiesbelasting | N0 | N35 | N35 | AU toeristenbelasting | V17 | N18 |
31 | 4 | 4.3. | Westerdijk | Noodopvang en eigen bijdrage voorziening peuters | N22 | N0 | N22 | AU voorz. Peuters + noodopvang | V120 | V98 |
32 | 4 | 4.3. | Westerdijk | Vrijval subsidie Brede School Netwerken | V40 | N0 | V40 | Nee | V40 | |
33 | 5A | 5.1. | Westerdijk | Sportief Capelle mogelijk aanvraag specifiek uitkering | N0 | N0 | N0 | SPUK Sport nog onzeker | pm | N0 |
34 | 5A | 5.3. | Westerdijk | Minder aanvragen subsidies evenementen (budget naar 2021) | V202 | N0 | V202 | Nee | V202 | |
35 | 5A | 5.3. | Westerdijk | Meerkosten en inkomstenderving Isala Theater | N175 | N0 | N175 | Steun provincie V 75 + AU cultuur V 412 | V487 | V312 |
36 | N0 | N0 | N0 | Aanvraag 2e tranche provincie V 56 | V56 | V56 | ||||
37 | 5A | 5.3 | Burgemeester | Lagere lasten doordat 75 jaar bevrijding anders ingevuld is vanwege corona | V46 | N0 | V46 | Nee | V46 | |
38 | 5A | 5.3 | Burgemeester | Lagere lasten doordat Koningsdag 2020 niet regulier gevierd kon worden door corona | V14 | N0 | V14 | Nee | V14 | |
39 | 5A | 5.6. | Westerdijk | Meerkosten en inkomstenderving bibliotheek | N24 | N0 | N24 | Idem AU cultuur (net als Isala) | N24 | |
40 | 5B | 5.7. | Struijvenberg | Meerkosten en inkomstenderving kinderboerderij Klaverweide | N14 | N0 | N14 | AU vrijwilligersorganisaties jeugd | V28 | V14 |
41 | 6A | 6.1. | Wilson | Meerkosten Welzijn Capelle | N70 | N0 | N70 | AU buurthuizen | V76 | V6 |
42 | 6A | 6.1 | Wilson | Lagere lasten voor de Wijk Overleg Platforms door minder mogelijkheden tot financieren van aanwezige activiteiten ten tijden van corona | V161 | N0 | V161 | Nee | V161 | |
43 | 6A | 6.1 | Hartnagel | Incidentele vrijval budgetten Wet verplichte GGZ wegens corona | V39 | N0 | V39 | Nee | V39 | |
44 | 6A | 6.1 | Wilson | Lagere lasten door gebrek aan mogelijkheden om deel te nemen aan congressen LPB (Landelijk Platform voor Buurt- en Wijkgericht werken) | V30 | N0 | V30 | Nee | V30 | |
45 | 6A | 6.1 | Hartnagel | Lagere lasten GGD variabel deel basistakenpakket GR toezicht kinderopvang 2020 i.v.m. niet uitgevoerde kinderopvanginspecties wegens corona | V20 | N0 | V20 | Nee | V20 | |
46 | 6A | 6.1 | Wilson | Lagere lasten homo-beleid (LHBTI) wegens corona | V18 | N0 | V18 | Nee | V18 | |
47 | 6A | 6.1 | Wilson | Lagere lasten Opgave gericht werken door minder mogelijkheden en samenkomst van de aanwezige opgaveteams per wijk ten tijden van corona | V17 | N0 | V17 | Nee | V17 | |
48 | 6A | 6.1 | Hartnagel | Lagere lasten jeugdraad, kinderburgemeester i.v.m. corona | V17 | N0 | V17 | Nee | V17 | |
49 | 6A | 6.1 | Westerdijk | Door corona minder aanvraag Rotterdampas | V56 | N12 | V44 | Nee | V44 | |
50 | 6A | 6.1. | Van Veen | Vastgoed: compensatie huur | N0 | N3 | N3 | AU buurthuizen | N3 | |
51 | 6A | 6.1. | Wilson | Ouderencoach | N9 | N0 | N9 | Nee | N9 | |
52 | 6B | 6.3. | Westerdijk | TOZO-uitkering | N9.902 | V9.902 | N0 | Nee | N0 | |
53 | AU Re-integratie bijstand | V188 | V188 | |||||||
54 | AU Gemeentelijk schuldenbeleid | V54 | V54 | |||||||
55 | AU Bijzondere bijstand | V19 | V19 | |||||||
56 | 6B | 6.3. | Westerdijk | Minder aanvragen Jeugdfonds Sport & Cultuur (budget naar 21) | V110 | N0 | V110 | Nee | V110 | |
57 | 6B | 6.3. | Westerdijk | Vrijval budget 2020 MKB werkoffensief | V158 | N0 | V158 | Nee | V158 | |
58 | 6B | 6.4. | Westerdijk | Meerkosten en inkomstenderving Promen | N438 | N0 | N438 | AU Participatie Wsw | V437 | N1 |
59 | 6B | 6.4. | Westerdijk | Meerkosten voedselbank | N5 | N0 | N5 | Nee | N5 | |
60 | 6C | 6.5. | Westerdijk | Meerkosten en inkomstenderving Capelle Werkt | N167 | N0 | N167 | Nee | N167 | |
61 | 6C | 6.5 | Westerdijk | Als gevolg van corona zijn een aantal projecten niet doorgegaan en is er minder uitgegeven op de trajecten | V322 | N27 | V295 | Nee | V295 | |
62 | 6C | 6.6. | Wilson | Wmo maatwerkvoorzieningen (impact corona niet te kwantificieren) | N0 | N0 | N0 | AU Wmo | V47 | V47 |
63 | 6C | 6.6. | Wilson | Wmo eigen bijdrage (impact corona niet te kwantificeren) | N0 | N0 | N0 | AU Wmo eigen bijdrage | V75 | V75 |
64 | 6C | 6.71. | Wilson | Coronacompensatie Wmo aan zorgaanbieders | N600 | N0 | N600 | AU Continuïteit van zorg (Jeugd en Wmo) | V100 | N500 |
65 | 6C | 6.71. | Wilson | Lagere eigen bijdrage CAK | V4 | N97 | N93 | Nee | N93 | |
66 | 6C | 6.71. | Wilson | Lagere kosten begeleiding, levering zorg iv.m. corona niet altijd mogelijk geweest | V251 | N0 | V251 | Nee | V251 | |
67 | 6C | 6.71. | Wilson | Lager collectief vervoer, levering vervoer in verband met corona niet altijd mogelijk geweest. | V476 | N28 | V448 | Nee | V448 | |
68 | 6D | 6.72 | Hartnagel | Meerkosten GR Jeugdhulp | N77 | N0 | N77 | AU Jeugdzorg | V153 | V76 |
69 | AU Perspectief Jeugd | V93 | V93 | |||||||
70 | 6D | 6.72 | Hartnagel | Meerkosten CJG | N136 | N0 | N136 | Nee | N136 | |
71 | 7 | 7.1. | Wilson | Meerkosten GGD, rechtstreekse compensatie Rijk | N0 | N0 | N0 | Nee | N0 | |
72 | 7 | 7.2 | Wilson | Hogere lasten door calamiteiten en meer inspectie van de riolen als gevolg van mondkapjes in het riool waardoor verstoppingen plaatsvinden en meer reparaties nodig zijn. | N101 | N0 | N101 | Nee | N101 | |
73 | 7 | 7.3. | Wilson | Meerkosten afvalinzameling - deel VJN 2020 | N122 | N0 | N122 | Nee | N122 | |
74 | 7 | 7.3. | Wilson | Meerkosten afvalinzameling - deel NJN 2020 | N820 | N0 | N820 | Nee | N820 | |
75 | 7 | 7.5 | Van Veen | Lagere lasten begraafplaatsen omdat vanwege corona geen herdenking heeft plaatsgevonden | V3 | N0 | V3 | Nee | V3 | |
Subtotaal | N11.184 | V9.374 | N1.810 | V2.474 | V662 | |||||
Voordelen in 2020 die overgeheveld worden naar 2021 | ||||||||||
0 | 0.1. | Burgemeester | "Wat voor raad wilt u zijn" onbenut budget, overheveling naar 2021 | N20 | N20 | |||||
2 | 2.1 | Wilson | Civieltechnische werken, deels door weersomstandigheden en deels door corona | N350 | N350 | |||||
2 | 2.1. | Wilson | Vertraging onderzoek Asfalt 2020 -> 2021 | N50 | N50 | |||||
5A | 5.3. | Westerdijk | Minder aanvragen subsidies evenementen (budget naar 2021) | N200 | N200 | |||||
6A | 6.1 | Wilson | Lagere lasten voor de Wijk Overleg Platforms door minder mogelijkheden tot financieren van aanwezige activiteiten ten tijden van corona | N139 | N139 | |||||
6B | 6.3. | Westerdijk | Minder aanvragen Jeugdfonds Sport & Cultuur (budget naar 21) | N110 | N110 | |||||
6B | 6.3. | Westerdijk | Vrijval budget 2020 MKB werkoffensief | N158 | N158 | |||||
Subtotaal | N1.027 | N0 | N1.027 | |||||||
Totaal | N12.211 | V9.374 | N2.837 | V2.474 | N363 |
Totaal van de risico’s
Terug naar navigatie - Totaal van de risico’sDe risico’s van de coronacrisis op korte en (middel)lange termijn zien wij met name in het sociaal domein. We doen er alles aan om te voorkomen dat inwoners in de knel komen met bijvoorbeeld te hoge schulden of in andere financiële nood. Wij geven hierbij onder meer uitvoering aan de rijksregelingen. Voor een verdere uitwerking van de risico’s wordt verwezen naar de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.
Inzet van de ambtelijke organisatie
Terug naar navigatie - Inzet van de ambtelijke organisatieWe ervaren binnen de organisatie extra werkbelasting als gevolg van het verplicht thuiswerken in combinatie met (tijdelijk) thuisonderwijs alsook uitvoering te moeten geven aan verschillende rijksregelingen. De uitvoering van de reguliere werkzaamheden loopt hierbij op onderdelen klem. Op onderdelen zijn wij dan ook genoodzaakt om ons te laten ondersteunen door externe medewerkers.
Door gebruik te maken van verschillende vormen van contact, proberen we de sociale contacten met de collega’s te behouden en de verbondenheid te verbeteren. Wij verwachten stap voor stap dat wij in het Najaar 2021 fysiek weer een bezoek kunnen brengen aan kantoor.
Vermoedelijk zal van gedeeltelijk thuiswerken ook in de toekomst sprake zal zijn.
Verwachtingen voor 2021 en verder
Terug naar navigatie - Verwachtingen voor 2021 en verderHet kabinet geeft aan dat de verwachting is dat iedere burger voor de herfstvakantie van 2021 is ingeënt tegen het coronavirus als de aanlevering van het vaccin volgens planning verloopt. Beetje bij beetje kan de samenleving dan weer terug naar het normale leven van voor corona. De door het Rijk ingestelde regelingen zullen dan waarschijnlijk afgebouwd worden.
Wij zijn bezig met de voorbereiding van het opstellen van een herstelplan om zo op verschillende thema’s in kaart te brengen waar uitdagingen (maar ook kansen) liggen om zo op gepaste wijze uit de coronacrisis te komen.